Over BioWKK

De projectgroep ter bevordering van een optimaal gebruik van biomassa

Over BioWKK

Het initiatief

Op 15 januari 2004 besloot een dertigtal vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en instituten bij Cogen in Driebergen tot de oprichting van de projectgroep Biomassa & WKK. De missie: het bevorderen van een optimaal gebruik van biomassa door kennisoverdracht en kennisuitwisseling tussen projectontwikkelaars, adviseurs, energiebedrijven, overheden, researchinstituten en organisaties, op het gebied van duurzaamheid en milieu.

Kennisoverdracht

In 2004 werden al de eerste workshops en bedrijfsbezoeken georganiseerd. Praktijkgerichte workshops en excursies zijn steeds de basis gebleven van de projectgroep en die zorgen voor deelnemers niet alleen voor kennis maar ook voor nieuwe contacten. Kennis wordt ook overgedragen via website en nieuwsbrieven.

Kennis halen uit het buitenland

Nederland heeft zonder meer kennisinstituten en bedrijven met veel kennis op het gebied van energie uit biomassa. Maar binnen de EU zit Nederland onderaan, als het gaat om het aandeel hernieuwbaar in het totaal energieverbruik. We kunnen echt veel leren van andere landen. Overdracht van de ontwikkelingen elders zien we als een uiterst belangrijke taak. Naast ruimte voor buitenlandse sprekers op onze workshops, organiseren we ook excursies buiten ons land. Zoals een bezoek aan projecten in Bremen, Hamburg en Frankfurt en een excursie, met experts van Nederlandse waterschappen, aan de slibvergisters en –drogers in Mannheim en Heidelberg.

Bezichtiging slibverwerking op rioolwaterzuivering in Mannheim
Foto: Bezichtiging slibverwerking op rioolwaterzuivering in Mannheim
Bezichtiging slibverwerking op rioolwaterzuivering in Mannheim
Afbeelding: Presentatie door Klaas de Jong van innovatieagenda

Innovatie

Optimale benutting van biomassa is de missie van de projectgroep.

Op een workshop op 17 september 2019 in Hengelo presenteerden we onze innovatieagenda met als centrale punten:

  • Cascadering van energiegebruik.
  • Tot 30% meer warmte door warmtepomp.
  • Afvang en benutting van CO2 uit rookgassen.

Hengelo was geen toevallige keus voor de presentatie want hier wordt biowarmte in een prachtige cascade  benut, met aan het eind warmtepompen en met grootschalige afvang van CO2 voor gebruik in de glastuinbouw als meststof.

Onze missie

Het bevorderen van een optimaal gebruik van biomassa door kennisoverdracht en kennisuitwisseling tussen projectontwikkelaars, adviseurs, energiebedrijven, overheden, researchinstituten en organisaties, op het gebied van duurzaamheid en milieu.

Wat doen wij?

BioWKK organiseert praktijkgerichte workshops en excursies. Wij dragen kennis over via onze website en nieuwsbrieven.

Wie zijn wij?

Ons team

Klaas de Jong, directeur van Energieprojecten.com en Jeroen Larrivee, consulent voor land- en tuinbouw en de grootzakelijke markt bij BlueTerra, organiseren workshops en excursies en verzorgen de nieuwsbrieven en de website. 

Klaas de Jong

Klaas de Jong

directeur van Energieprojecten.com

06 45744066

Jeroen Larrivee

Jeroen Larrivee

Consulent BlueTerra

06 83941804

Nieuwsbrief