Warmtepomp

In ons land wordt niet zo snel gedacht aan de combinatie van een warmtepomp met biomassa.

Nog niet zo nederlands

In ons land wordt niet zo snel gedacht aan de combinatie van een warmtepomp met biomassa. Als bron voor een warmtepomp kiest men hier ondergrondse waterlagen (aquifers), oppervlaktewater en met name buitenlucht. Maar de restwarmte van een bio-wkk heeft een hogere temperatuur en levert dus ook een hoger energetisch rendement bij gebruik als bron voor een warmtepomp. In Scandinavië wordt dit al vaak toegepast.

 

Rookgassen

De rookgassen vormen de belangrijkste bron van restwarmte. Die hebben meestal nog een temperatuur van ruim 100°C maar in de glastuinbouw vaak veel lager dankzij toepassing van een rookgascondensor. Met een warmtepomp kunnen de rookgassen gekoeld worden tot 25°C waarbij ook veel extra warmte vrijkomt door condensatie van waterdamp.

 

Warmtenet Hengelo

In het warmtenet van Hengelo is een opmerkelijke toepassing van warmtepompen gerealiseerd. Twence levert in Hengelo duurzame stoom aan de zoutfabriek in Hengelo. Het koelwater van de zoutfabriek is de warmtebron voor warmtepompen die de temperatuur zodanig verhogen dat de warmte bruikbaar is in woningen voor verwarming en voor douchen, baden en schoonmaken.

In 2014 organiseerde de Projectgroep Biomassa en WKK, in Delft een seminar over warmtepompen voor hoge temperaturen en bezichtigde de warmtepomp van Eneco voor het warmtenet Harnaschpolder.

Foto: Warmtepomp warmtenet Hengelo

Gerelateerde artikelen

Leren van Denen en tuinders Met een honderdtal deelnemers was er grote belangstelling voor het seminar over diepe aardwarmte, op
Lees meer
Elke maand brengt de Energie & Management Zeitung een WKK-project onder de aandacht. In februari is dit de vernieuwing van
Lees meer
Rookgassen die met 20 graden de schoorsteen uitgaan of warmte uit het riool leveren op 80 graden? Dat is mogelijk
Lees meer

Nieuwsbrief