P2H – Power to Heat

Overschotten aan elektriciteit, door pieken in wind- en zonnestroom, opslaan als warmte.

Pieken in wind- en zonnestroom

Al in 2016 organiseerde projectgroep Biomassa & WKK een seminar in Diemen met als lokker: profiteer van pieken in wind- en zonnestroom. Toen waren er in Denemarken en Sleeswijk-Holstein al vaak problemen met een overschot aan elektriciteit door windparken. Het bleek daar aantrekkelijk om die overschotten om te zetten in warmte in plaats van windturbines af te schakelen. Die oplossing kreeg de naam Power to Heat ofwel P2H.

Negatieve spotmarkt

In 2020 ontstonden er ook in Nederland de eerste momenten waarop de stroomprijs op de spotmarkt negatief werd door een te groot aanbod van zon en wind. Negatief betekent dat je geld toe krijgt als je extra stroom afneemt. Dat klinkt mooi maar je moet er wel wat voor doen. Hieraan meedoen op de spotmarkt is alleen mogelijk als je megawatten vermogen op commando razendsnel kunt aan- en afschakelen.

 

Warmtecentrale Ypenburg


Afbeelding: E-boiler WKC Ypenburg

Het eerste project in Nederland waarin een speciale P2H-elektroketel is toegepast, is de warmtecentrale van Eneco in Ypenburg. Dit project werd gepresenteerd op ons seminar in april 2020.  De centrale in Ypenburg kan met WKK tot 12 MW elektrisch vermogen aan het net leveren, maar ook met P2H 12 MW afnemen, als de windparken op zee van Eneco in vol bedrijf zijn. Uiteraard is er bij de centrale een grote warmtebuffer om de warmte tijdelijk op te slaan.

 

Gerelateerde artikelen

De presentaties van het webinar van 21 september zijn nu beschikbaar, alsmede de gestelde vragen en antwoorden over de SDE++
Lees meer

Nieuwsbrief