Voedings-industrie

Reststromen van voedingsmiddelen- en drankenindustrie

Reststromen uit de voedingsmiddelen- en drankenindustrie

Ons land kent een sterk ontwikkelde voedingsmiddelen- en drankenindustrie met veel export van producten, en ook een grote import van grondstoffen, vanuit de hele wereld.

De reststromen worden meestal, voor zover mogelijk, als veevoer gebruikt maar er zijn ook grote mogelijkheden voor energie. Cosun Beet Company is zelfs met ongeveer 25 miljoen m3 per jaar de grootste producent van groen gas. Een ander leuk voorbeeld is het stoken van gedroogd koffiedik, waardoor de fabriek van Douwe Egberts in Joure 3,2 miljoen m3 aardgas per jaar bespaart.

Nederland is sterk in het vergisten van industrieel afvalwater. Met name brouwerijen en aardappelverwerkers produceren hierdoor biogas. Zelfs het zwaar verontreinigde water van een leerlooierij levert biogas op.

In 2015 organiseerde de projectgroep BioWKK, bij Cosun in Dinteloord, een workshop over de voedingsmiddelenindustrie met meerdere praktijkvoorbeelden.

Gerelateerde artikelen

De projectgroep biomassa & wkk organiseerde op 26 november 2019 een seminar over vergisting. Naast lezingen is ook de Wabico
Lees meer
De tarieven van de SDE+ 2019 zijn inmiddels gepubliceerd. Wat betekenen ze voor uw biomassaprojecten en hoe gaat het vanaf
Lees meer

Alle Reststromen en praktijkvoorbeelden

Nieuwsbrief