Hout

Reststroom: zaagsel, snoeihout en sloophout

Foto: Attero gebruikt resthout uit GFT voor stoomcentrale bij aardappelverwerker

Zaagsel, snoei- en sloophout

Voor het stoken van hout hoef je geen bossen om te kappen. Er resteert zoveel onbruikbaar hout uit onderhoud van plantsoenen en bossen dat Nederland zelfs hout exporteert naar biomassacentrales in Denemarken.

Het nationale Planbureau voor de Leefomgeving  publiceerde in mei 2020 het rapport ‘Beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van duurzame biomassa‘ waarin men deze zaken diepgaand behandelt. De projectgroep organiseerde hierover een webinar waarin professor Nabuurs het Europees perspectief behandelde.

Nederland kent fraaie voorbeelden van goed gebruik van regionaal resthout, zoals de  biomassacentrales met warmtenetten in Eindhoven, Ede en Purmerend en die voor zes glastuinbouwbedrijven in Andijk. De laatste heeft, evenals veel van dergelijke centrales in Scandinavië, een extreem hoog energetisch rendement door de vrijkomende warmte, van condenserende  waterdamp in de rookgassen.

 

 

Niet-herbruikbaar sloophout

Een aparte categorie is niet-herbruikbaar sloophout. Dat wordt gebruikt in speciale biocentrales zoals in Delfzijl (Golden Raand – Eneco), Alkmaar (HVC) en Hengelo (Twence). Ze produceren groene stroom, warmte en stoom. Verbrandingscapaciteit is er nu voldoende maar men werkt aan vergroting van de afzet van warmte door uitbreiding van warmtenetten in Alkmaar en Enschede.

Nederland kent enkele bedrijven die resthout omzetten in geconcentreerde vorm, zoals houtpellets, getorrificeerd hout, syngas en zelfs tot olie. Empyro te Hengelo is wereldwijd pionier bij het omzetten van hout in bio-olie.

Gerelateerde artikelen

De projectgroep biomassa & wkk organiseerde op 26 november 2019 een seminar over vergisting. Naast lezingen is ook de Wabico
Lees meer
De tarieven van de SDE+ 2019 zijn inmiddels gepubliceerd. Wat betekenen ze voor uw biomassaprojecten en hoe gaat het vanaf
Lees meer

Alle Reststromen en praktijkvoorbeelden

Nieuwsbrief