HVC steekt onder Noordhollands Kanaal door

19 februari 2015 | Kennisbank

Dankzij een nieuwe warmteleiding onder het Noordhollands Kanaal zal de afvalenergiecentrale van HVC straks aan duizenden nieuwe klanten warmte leveren. Deze week is gestart met de boring. Door de uitbreiding zijn op termijn ook de warmtenetten in Heerhugowaard en Broek op Langedijk op de duurzame warmte van HVC aan te sluiten. Daarmee moet het netwerk uiteindelijk uitgroeien tot circa tienduizend aansluitingen; jaarlijks hoopt het bedrijf 500 nieuwe klanten aan te kunnen sluiten.

Op dit moment levert de Alkmaarse afvalenergiecentrale warmte aan circa duizend klanten, waaronder het voetbalstadion van AZ. Dankzij het onder het kanaal doortrekken van de leiding zullen daar nog dit jaar vijf appartementencomplexen – met zo’n 400 woningen – van Kennemer Wonen in de wijk Oudorp bij komen. Door de duurzame warmte van HVC te gebruiken, verminderen deze complexen hun CO2-uitstoot met 536 ton per jaar. Dat staat volgens de afvalenergiegroep gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 266 middenklasse auto’s.

Vooral nu de discussie rond de gaswinning in Groningen weer oplaait, is het belangrijk om te kijken naar alternatieve brandstoffen als afval en resthout. De gemeente Alkmaar is dan ook blij met de warmte van de afvalenergiecentrale die fossiele brandstoffen scheelt en tot 75 procent minder CO2 uitstoot dan individuele verwarming. “Een aanzienlijk deel van de energie die we gebruiken is warmte”, aldus wethouder Jan Nagengast. “Vanuit het warmtenet is deze duurzaam, betrouwbaar en comfortabel.”

Nieuwsbrief