Geothermie: meer opbrengst dankzij wkk en warmtepomp
Donderdag 15 oktober te Middenmeer
De eerste pioniers met winning van diepe aardwarmte hebben inmiddels ook al geïnvesteerd in warmtepompen en warmtekrachtinstallaties voor een hogere opbrengst. Zo haalt een warmtepomp in Bleiswijk extra warmte uit het bronwater voordat het terug de grond ingaat. In Pijnacker draait een wkk op methaangas uit het bronwater.
Op dit seminar leert u over praktijkervaringen in binnen- en buitenland en wat er komt kijken bij optimalisatie van geothermie. U krijgt ook de kans om Nederlands grootste geothermieproject in bedrijf te bezichtigen.
Programma met participatie van stichting Warmtenetwerk
10.00-10.30: Ontvangst met koffie
10.30-10.40: Opening en introductie
Warmtepompen op een geothermiebron
10.40-11.10: Deense praktijk met absorptiewarmtepomp
In Kopenhagen, Thisted en Sønderborg worden warmtepompen gebruikt die worden aangedreven met warmte uit biomassa. In Thisted en Sønderborg gaat het om middeldiepe geothermie op 1.400 m diepte.
Klaas de Jong, Energieprojecten.com te Vledderveen Dr
11.10-11.40: Warmtepomp bij Van den Bosch te Bleiswijk
Tomatenkweker Van den Bosch was niet alleen de eerste in Nederland met geothemie maar is ook de eerste die extra warmte uit de bron onttrekt met een warmtepomp
Christiaan Löhr, Carrier te Hazerswoude-Rd
11.40-12.10: Bronwater afkoelen tot 10 graden?
Waar moet je rekening mee houden als je bronwater verder afkoelt dan gebruikelijk?
Guus Willemsen, IF Technology te Arnhem
12.10-13.00: Lunch
13.00-13.15: Hoe kies je het juiste type warmtepomp?
Frank van Mierlo, Johnson Controls te Dordrecht
13.15-13.20: Een warmtepomp die stoom produceert
Ertan Törün, IBK Groep te Houten
Warmtekrachtkoppeling combineren met geothermie
13.25-13.45: Methaangas uit bron als brandstof voor wkk
Bij Ammerlaan in Pijnacker produceert een wkk op geogas voldoende elektriciteit voor de bronpompen. Wat is er nodig om het brongas geschikt te maken als brandstof voor een moderne gasmotor?
13.45-14.30: Samenspel van geothermie en wkk in eigen energienetten
Energie Combinatie Wieringermeer is particuliere netbeheerder voor aardgas, elektriciteit en warmte en exploiteert de grootste geothermiebron van Nederland. Het samenspel van de bronnen voor warmte met de productie van elektriciteit en CO2 wordt bepaald door de behoefte van de afnemers en de spotmarkt voor elektriciteit.
Robert Kielstra, ECW Netwerk te Middenmeer
14.30-14.45: pauze
14.45-16.00: rondleiding geothermiebron ECW en glastuinbouw Agriport A7
Deelname:
Voor medewerkers van organisaties die deelnemen aan de projectgroep biomassa & wkk is deelname gratis. Dat geldt ook voor deelnemers aan de stichting Warmtenetwerk die participeert in deze bijeenkomst. Niet-leden betalen 275 euro per persoon inclusief lunch.Voor glastuinders en ZZP’ers geldt een korting van 100 euro op de toegangsprijs. U kunt zich nog een week vooraf aan het evenement kosteloos afmelden. Daarna betaald u het volledige bedrag.
1. Locatie Presentaties:
Ontmoetingskerk aan de Prof. Ter Veenweg 2 te Middenmeer, zie ook; http://www.ontmoetingskerk-middenmeer.nl/
Ontvangsttijd: 10:00u-10:30u
Er is parkeergelegenheid aanwezig.
2. Locatie excursie:
Geothermiebron van ECW in glastuinbouwgebied Agriport A7, Kwekerij de Wieringermeer CV, Oostlanderweg 17, Middenmeer, 1775 TH
Excursietijd: 14:45u-16:00u
Er is parkeergelegenheid aanwezig.
Voor de excursie wordt een bus ingezet met plaats voor 60 personen. U kunt kiezen of u op eigen gelegenheid (met de auto) naar de excursie locatie rijdt daar de dag afgesloten wordt op de excursielocatie.
De bus rijdt na de excursie wel terug naar de Ontmoetingskerk.
Inschrijfformulier
Voor leden van de projectgroep biomassa & wkk is deelname gratis. Niet-leden betalen 275 euro per persoon inclusief lunch. Voor glastuinders en ZZP'ers geldt een korting van 100 euro op de toegangsprijs. U kunt zich nog een week vooraf aan het evenement kosteloos afmelden. Daarna betaald u het volledige bedrag.